Vliegen naar Londen

Naar Londen kun je het best vliegen. Zeker vanaf het Europese vasteland en Ierland. De bekendste, grootste en belangrijkste vliegvelden zijn Heathrow en Gatwick, gericht op internationale vluchten. Budgetmaatschappijen vliegen op minder bekende vliegvelden, zoals Stansted, Luton en London City. Of pak de trein. De Eurostar brengt je van Parijs naar Londen. Onder het Kanaal door.

Hoe kom je van Heathrow naar het centrum van Londen? Het vliegveld ligt aan de westkant van de stad. De goedkoopste manier de binnenstad te bereiken is met de metro (Underground). De donkerblauwe Piccadilly-lijn verbindt Heathrow met Piccadilly Circus. Een rit van een klein uur. Heathrow heeft drie metrostations: terminal 1-3, 4 en 5. Een andere mogelijkheid is de Heathrow Express, die je in een klein half uur naar Paddington Station brengt. De trein gaat ieder kwartier en een kaartje is duurder dan die voor de metro.

Londen City Airport is de enige van de vijf vliegvelden in Londen die in de stad ligt. Het is een klein vliegveld waar veel zakenreizigers gebruik van maken. In vergelijking met de andere vliegvelden vallen de afstanden vanaf Londen City Airport naar het zakendistrict mee. De laatste jaren vinden ook steeds meer toeristen de weg naar het vliegveld in het oosten van Londen. Enkele luchtvaartmaatschappijen die van en naar Londen City Airport vliegen: CityJet en Flybe. Volledige lijst: http://www.londoncityairport.com/travelandbooking/airlines

Op Londen Stansted landen net als op Londen City Airport een aantal budgetmaatschappijnen. Bijvoorbeeld RyanAir, EasyJet, Flybe, GermanWings, Pegasus Airlines en Air Berlin. Snelste mogelijkheid om met het openbaar vervoer van het vliegveld naar de stad te komen is met de zogeheten Stansted Express. De trein brengt je in 47 minuten naar Liverpool Street Station en in ruim een half uur naar station Tottenham Hale in Noord-Londen. Het vliegveld ligt ten noordoosten van de stad.

Aan de noordkant van Londen ligt vliegveld Londen Luton Airport. Vanaf het vliegveld naar de stad is het ongeveer 55 kilometer. Over de drukke snelweg M1. Kijk er daarom niet van op als je in de file terecht komt. Vliegmaatschappijen als EasyJet, Thomas Cook, Wizz Air en Blue Air verzorgen vluchten van en naar Luton. Bij de meeste maatschappijen kun je een ticket voor busvervoer naar Londen kopen. Vanaf Luton kun je voor een klein bedrag met de shuttlebus naar Luton Airport Parkway. Vanaf daar kun je met de trein naar het internationale treinstation St. Pancras International.

Gatwick ligt 43 kilometer onder Londen. Enkele vliegmaatschappijen die van en naar de luchthaven gaan: EasyJet, British Airways en Icelandair. Makkelijkste en voordeligste vanaf Gatwick om Londen te bereiken is met de trein. Vanaf het station South Terminal vertrekken verschillende treinen naar het hart van de Engelse hoofdstad. Bijvoorbeeld met Thameslink. Met de bus kan ook. De National Express of de Easyjetbus brengen je van de luchthaven naar het centrum van Londen.

LONDON UK – JANUARY 8: Eurostar train on JANUARY 8 2010. Eurostar train locomotive at St. Pancras station in London UK.

Hogesnelheidstrein Eurostar verbindt de hoofdsteden Brussel, Parijs en Londen met elkaar. De lijn loopt onder het Kanaal door. Reis je naar Engeland toe, dan kom je aan op St. Pancras International Terminal. Op het internationale treinstation kun je overstappen op het metronetwerk van Londen of overstappen op treinen die je naar andere steden in het Verenigd Koninkrijk brengt.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris mattis magnis senectus montes mollis phasellus.